NOVOSTI • SEP2014
Istorija Franch Macarons

Istorija Franch Macarons

23 SEP 2014

Macarons kolačič je rođen u Italiji i uveden od strane kuvara Katarina de Medici 1533, u vreme njenog braka sa grofom D’Orleans koji je postao kralj Francuske 1547, kao Henri II.

Franch Macarons kolačič je napravljen u obliku kruga pre svega od bademovog brašna, šećera i belanaca. Tokom godina nastalo je veoma malo promena u pogledu ovih komponenti. Uvek je imao veoma klasičan ukus i sočne boje, ali su kuvari nedavno eksperimentisali sa velikim brojem boja i ukusa koji prevazilaze i najluđu maštu. Tokom godina mnogi su eksperimentisali i sa oblikom, ali koliko god je to bilo moguće, Macarons je zadržavao svoj klasični okrugli oblik.

Vremenom je postao najpoželjniji kolačić. On je pomalo trendi druželjubivi slatkiš, omiljena poslastica kod dece, idealan doručak za zaljubljene, moderan poklon za voljene osobe kao i savršen kolačić za praznike kao sto su Dan zaljubljenih i Dan majki.

Istorija

Macarons kolačič je rođen u Italiji i uveden od strane kuvara Katarina de Medici 1533, u vreme njenog braka sa grofom D’Orleans koji je postao kralj Francuske 1547, kao Henri II. Izraz “macaron” ima isto poreklo kao i rec “macaroni” – što znači “fino testo”.

Tek početkom 20. Veka Macarons je postal “dvospratna” afera. Pierre Desfontaines unuk Louis Ernest Laduree-a (začetnik Laduree peciva i Royal salona u Parizu) je imao ideju da ih popuni “čokoladnom specijalnom smesom” kako bi ih čvrsto vezala.

Od tada, Francuski Macarons kolačiči su nacionalno hvaljeni u Francuskoj i ostali i dalje najprodavaniji kolačići u maloprodajnim radnjama.