NOVOSTI • SEP2014
Naučite više o gelato istoriji

Naučite više o gelato istoriji

30 SEP 2014

Sladoledkusci ako ste se pitali gde i kako je nastala vaša omiljena poslastica, možete saznati u nastavku ...

ODAKLE SE NABAVLJAO LED ZA PROIZVODNJU GELATA PRE NASTANKA FRIŽIDERA?

Možda ne znamo tačno ko je izmislio sladoled, ali ipak znamo da su se voćni sokovi od davnina zamrzavali uz pomoć snega, po mnogim narodima i svim društvenim klasama, narocito u Maloj Aziji. Ista upotreba leda i voća bila je dobro poznata i u drevnom Rimu.

Krajem 13. Veka, italijanski istraživač Marko Polo, je takođe doveo do Italije Gelato recepte, nakon što je 17 godina proveo u Kini. On je imao nove ideje, kao što je zamena snega sa mešavinama vode i salitre.

GDE JE OSMIŠLJEN GELATO KOJI DANAS TOLIKO VOLIMO?

Moderan Gelato, napravljen sa svežim mlekom, pavlakom i jajima, je izmišljen u Italiji tokom 16. veka. U razvoju ovog proizvoda su istovremeno učestvovale tri osobe: Bernardo Buontalenti je obavljao proizvodnju u Firenci za porodicu Medici. Ruggeri je otišao u Francusku da proizvodi sladoled za Katarinu Medici. Francesko Procopio je otišao u Pariz da otvori prvu kafeteriju gde je uobičajeno nudio sladoled i šerbet. Ali Gelato je postao svetski poznat tek krajem 18. veka kada je italijan Filipo Lenzo otvorio prvu prodavnicu Gelato u SAD.

Bacio je ime dobio po čuvenim čokoladnim bombonama koje dolaze iz Peruđe. U pitanju je kombinacija čokolade i lešnika, slično nuteli (što čini još jedan zajednički ukus sladoleda), često sa ukusnim zalogajima lešnika.

Ljubav prema sladoledu je bajkovita. Italijani su uradili nešto magično sa sladoledom. Zašto biste odlazili čak do Italije kako biste uživali svaki dan u redovnim gelato porcijama, kada Vam galaterija Bacio nudi mogućnost da osetite dodir Italije kod nas i probate onoliko ukusa koliko doseže Vaša mašta.